Content deleted Content added
Lyn 189:
 
PS. Die Ierse musiek en Duitse ''a cappella''-kerkkore in Latyn/Duits (as 'tradisionele Europese kultuur') bly my gunsteling. Naas die klank van harde reën en donderweer.[[Gebruiker:Suidpunt|Suidpunt]] ([[Gebruikerbespreking:Suidpunt|kontak]]) 19:53, 15 Maart 2018 (UTC)
 
::Zucht... Ik begrijp het ook niet. Ik heb mijzelf enige tijd bezondigd aan Nederlandse volksmuziek, zelfs opgetreden. Ja, ik was toen jong en naïef. Ik herinner me een optreden in een straatfestival. Ons groepje speelde een instrumentale intro en er stonden een heel stel jochies van zo'n 12-13 jaar gefascineerd te luisteren. Totdat we begonnen te zingen en bleek dat het Nederlands was. Toen renden ze smalend weg. Dit was rond 1980
::Nederland lijdt onder een weg-met-ons-cultuur, hoewel ik de indruk heb dat het sinds de jaren negentig langzamerhand wat beter word. Voor die tijd (van 1960-1980) was Nederlandse muziek vrijwel dood. Als het geen Engels was, was het ''dus'' minderwaardig. Sinds 1990 of zo zijn er toch weer artiesten gekomen die Nederlands zingen en daar flink populair mee worden. Een tijdlang werd er ook in een aantal dialecten gezongen.
::Met de Nederlandse wikipedia en later wikiwoordenboek hebben we hier ook flink slag moeten leveren. Mensen -Nederlanders!- kwamen ons in het begin vertellen dat het allemaal toch niet zou lukken en overbodig was omdat het in het Engels er allemaal al was (Ook al was dat vaak niet zo..) Soms werden mijn bijdragen geschrapt omdat ze het verhaal in het Engels niet konden vinden en het ''dus'' fout moest zijn. Ik heb zelfs soms verhalen eerst maar op en.wiki geschreven en daarna 'vertaald' om niet geschrapt te worden... Toch zijn de Nederlandse wiki en wikti nu onder de grootste van het wikiversum. En eigenlijk zijn Nederlanders best trots op hum cultuur. Dat willen ze echter vaak onder geen enkel beding toegeven.
::Hoe het komt? Voor een deel is het een reactie op de zelfgenoegzaamheid en arrogantie van Nederland-vóór-1940. We dachten toen dat ons leventje op de twee peilers van de "ethische politiek" in ons koloniaal bezit (Indië) en neutraliteit voor altijd wel goed zat. De heren Hitler en Soekarno hebben daar binnen een tiental jaren volledig, maar dan ook volledig een streep door gezet en onze elite / leiderschap wist daar geen enkele raad mee. Dit heeft een gigantische authoriteitscrisis veroorzaakt die vooral in de jaren zestig bijna beeldenstormachtige vormen aannam. Al het oude was fout en moest weg. Sindsdien zoekt Nederland naar een nieuwe balans en is daar vaak erg zelf-destructief in.
[[Gebruiker:Jcwf|Jcwf]] ([[Gebruikerbespreking:Jcwf|kontak]]) 21:09, 15 Maart 2018 (UTC)